Jordan

Opdag Jordan

 • Petra

  Petra, et af verdens vidundere, er uden tvivl Jordans mest værdifulde skat og største turistattraktion. Det er en kæmpemæssig, unik by, der er hugget direkte ind i klipperne af Nabatæerne, som var et arbejdsomt arabisk folk, der slog sig ned her for mere end 2000 år siden og gjorde stedet til et vigtigt knudepunkt for silke-, krydderi- og andre handelsruter, der forbandt Kina, Indien og det sydlige Arabien med Egypten, Syrien, Grækenland og Rom.

  Man kommer ind i byen gennem Siq'en, en smal kløft, der er over 1 km lang og flankeret af 80 m høje klipper på begge sider. Alene gåturen gennem Siq'en er en oplevelse i sig selv. Klippernes farver og formationer er blændende. Når du når til enden af Siq'en, får du dit første glimt af Al-Khazneh (skat).

  Det er en imponerende oplevelse. En massiv facade, 30 m bred og 43 m høj, hugget ud i den lodrette, støvet lyserøde klippeside, der får alt omkring den til at virke ubetydeligt. Den blev hugget ud i begyndelsen af det 1. århundrede som et gravmonument til en betydningsfuld Nabatæisk konge og er et bevis på dette gamle folks geniale bygningskunst.

  Du skal bruge mindst fire eller fem dage til virkelig at se det hele her. Når du kommer ind i Petra-dalen, vil du blive overvældet af stedets naturlige skønhed og de enestående arkitektoniske præstationer. Her er hundredvis af detaljerede gravmonumenter hugget ud i klipperne med snirklede udskæringer – i modsætning til husene, der er ødelagt – hovedsagelig ved jordskælv, er gravmonumenterne hugget ud til at holde i hele livet efter døden, og 500 har overlevet – tomme men fortryllende, når du går gennem de mørke åbninger. Her findes også et massivt Nabatæisk byggeri.

  Petra blev grundlagt omkring det 6. århundrede f.Kr. af de Nabatæiske arabere – en nomadestamme, der slog sig ned i området og lagde grunden til et handelscentrum, der strakte sig ind i Syrien.

  Trods efterfølgende forsøg fra den seleukidiske kong Antigonus, den romerske kejser Pompejus og Herodes den Store på at bringe Petra ind under deres respektive imperier, forblev Petra stort set i nabatæiske hænder indtil omkring 100 e.Kr., hvor romerne tog over. Den var stadig beboet i den byzantinske periode, da det tidligere romerske rige flyttede fokus mod øst til Konstantinopel, men derefter mistede byen sin betydning.

  Korsfarerne byggede et fort her i det 12. århundrede, men trak sig hurtigt tilbage og efterlod Petra til lokalbefolkningen indtil begyndelsen af det 19. århundrede, hvor byen blev genopdaget af den schweiziske opdagelsesrejsende Johann Ludwig Burckhardt i 1812.

 • Wadi Rum

  Wadi Rum er en labyrint af monolitiske stenformationer, der rejser sig i ørkenen i en højde af 1,750 m og skaber en naturlig udfordring for seriøse bjergbestigere. Vandrere kan nyde stilheden i de endeløse øde områder og opleve dalene og vandhullerne med 4000 år gamle klippetegninger og de mange andre spektakulære skatte, som denne store vildmark har at byde på.

  Du kan opleve Wadi Rum på flere forskellige måder. Gæster bør tage ind i besøgscenteret, hvor man ud over besøgsfaciliteter kan hyre en firhjulstrækker sammen med chauffør/guide og derefter køre rundt i Wadi-systemet i to til tre timer og opleve nogle af de mest kendte steder. Alternativt kan man hyre en kamel og guide. Turens varighed kan arrangeres på forhånd i besøgscenteret, og det samme kan en overnatning i det fri i et beduintelt, hvor man kan nyde et traditionelt måltid tilberedt over bålet akkompagneret med arabisk musik.

  Beduinerne i området lever stadig delvist som nomader. De er gæstfri og byder besøgende velkommen – ofte med kaffe eller måske et måltid mad.

 • Det Døde Hav

  Det Døde Hav er uden tvivl verdens mest utrolige sted. Jordandalen er et dramatisk, smukt landskab, der ligger mere end 400 m under havets overflade ved Det Døde Hav. Det er det laveste punkt på jorden, og den kæmpestore sø får tilført vand fra indkomne floder – herunder Jordanfloden. Når vandet når til Det Døde Hav, bliver det fanget og kan ikke komme væk, så det fordamper, og efterlader en tæt, fyldig cocktail af salte og mineraler, der giver industrien, landbruget og medicinalbranchen nogle af de fineste produkter.

  Det Døde Hav er flankeret af bjerge mod øst, og Jerusalems bakker mod vest giver stedet en nærmest overnaturlig skønhed. Selvom stedet er tyndt befolket og ganske stille nu, mener man, at der har ligget fem bibelske byer her: Sodoma, Gomorra, Adman, Zebouin og Zoar (Bela).

  Den jordanske østkyst af Det Døde Hav, der er et af de mest spektakulære, naturlige og spirituelle landskaber i verden, har udviklet sig til en betydningsfuldt centrum for både religiøs og sundheds- & velvære-turisme i regionen. En række gode veje, fortræffelige hoteller med spa og fitness-faciliteter samt arkæologiske og spirituelle opdagelser gør denne region lige så tillokkende for nutidens internationale gæster, som den var for konger, kejsere, handelsmænd, profeter og pilgrimme i antikken.

  Den førende attraktion ved Det Døde Hav er selve det varme, beroligende og meget salte vand, der er omkring ti gange så salt som havvand og rigt på klorid salte som magnesium, natrium, kalium, brom og flere andre. Det usædvanligt varme vand med den utrolige opdrift og det høje mineralindhold har tiltrukket gæster siden oldtiden, herunder Kong Herodes den Store og den smukke egyptiske dronning Kleopatra. De har alle levet i luksus i Det Døde Havs fyldige, sorte, stimulerende mudder og flydt ubesværet på ryggen, mens de optog vandets sunde mineraler under de bløde, diffuse stråler fra Jordans sol.

 • Aqaba

  Aqaba er et sjovt sted. Det er et mikrokosmos af alt det gode, Jordan har at byde på, herunder fascinerende historie med nogle enestående seværdigheder, fortrinlige hoteller og aktiviteter, overdådige besøgsfaciliteter, god shopping og gæstfri, venlige mennesker, der virkelig nyder at sikre sig, at deres gæster har det godt.

  Men måske er Aqabas største aktiv Det Røde Hav. Her kan du opleve noget af det bedste snorkling og dykning i verden. Det tempererede klima og den blide strøm har skabt et perfekt miljø for koralvækst og en myldrende overflod af dyreliv. Her kan du svømme med venlige havskildpadder og delfiner, der piler af sted blandt stimerne af farverige fisk. Dykning om natten afslører nattens havdyr, krabber, hummere og rejer, der er på jagt efter en midnats-snack.

  Der ligger flere dykkercentre i Aqaba. De tilbyder alle sammen velholdt dykkerudstyr, professionelle instruktører og transport i båd til en række dykkersteder.

  Hvis man foretrækker at have tørre fødder, kan man opleve alle havets vidunderne fra en båd med glasbund eller en undervandsbåd eller blot slappe af i solen på sandstrandene. Der er selvfølgelig adgang til masser af andre vandsportsaktiviteter samt en omfattende og interessant Marine Park.

  Helt tilbage til for fem et halvt tusind år siden har Aqaba spillet en vigtig rolle i regionens økonomi. Det var det primære knudepunkt for handelsruter over land og vand fra Asien, Afrika og Europa – en rolle den stadig har i dag. På grund af denne vitale funktion er der mange historiske steder at opleve i området, herunder det der menes at være den ældste specialbyggede kirke i verden.

  Aqabas internationale lufthavn ligger kun 20 minutter fra byens centrum og har regelmæssige afgange fra Amman samt fra flere europæiske byer. Grænsen til Israel, Egyptens Sinai og Saudi Arabien ligger ikke mere end 30 minutters kørsel fra centrum.

 • Jerash

  På en andenplads i forhold til Petra på listen over de mest populære destinationer i Jordan ligger Jerash, der kan prale af en ubrudt kæde af beboelsesaktivitet, der kan dateres mere end 6.500 år tilbage.

  Jerash ligger på en slette omgivet af bakkede skovrige områder og frugtbare sænkninger. Byen blev erobret af den romerske feltherre Pompejus i 63 f.Kr., hvor den kom under romersk herredømme og blev en af de ti største romerske byer i Dekapolis handelsliga.

  Byens guldalder var under den romerske tid, hvor den var kendt under navnet Gerasa, og stedet er nu generelt anerkendt som en af de bedst bevarede romerske provinsbyer i verden. Jerash har ligget begravet i sand i århundreder, inden den er blevet udgravet og restaureret over de seneste 70 år. Byen er et fint eksempel på den storslåede, formelle romerske provinsby, der findes over hele Mellemøsten, med sine brolagte gader med søjlegang, tårnhøje templer på bakketoppe, flotte teatre, store offentlige torve og pladser, bade, fontæner og bymure gennembrudt af tårne og porte.

  Under dens eksterne græsk-romerske overflade bevarer Jerash også en let blanding af øst og vest. Arkitekturen, religionen og sproget afspejler en proces, hvor to stærke kulturer har grebet ind i hinanden og eksisteret sammen – den græsk-romerske verden fra Middelhavet og traditionerne fra den arabiske orient.

  Den moderne by, Jerash ligger øst for ruinerne. Mens det gamle og det nye deler en bymur, har omhyggelig fredning og planlægning fået selve byen til at udvikle sig i god afstand til ruinerne, så der ikke er sket nogen overgreb på de gamle steder.

 • Smag på Jordan