Letland

Lonely Planet

Letland– vinterens kulturelle hotspot

Hold valentinsdag i romantiske Riga
Letland er et ideelt rejsemål for dem, der gerne vil nyde hinandens selskab eller dele spændende, nye oplevelser sammen.

En sejltur langs floden Daugava er en uforglemmelig oplevelse. Mens du nyder en dejlig cocktail på dækket, kan du opleve den gamle bydels glamour, se kirketårnenes silhuet mod solnedgangen og lytte til bølgernes skvulpen mod båden.

Spa- og saunaritualer

Styrk din egen og din elskedes helbred med traditionsrige, lettiske saunaritualer. Sammen kan I opleve et eventyr i en gammel sort røgsauna eller prøve en finsk, russisk eller tyrkisk sauna.

En romantisk weekendtur til en af alle spacentrene eller pensionaterne sætter lidt kulør på hverdagen. Giv forholdet et frisk pust med duftende chokolade- og honningmassage og aromatisk magi fra friske lettiske urter og syren.

Romantiske middage

Oplev særlige øjeblikke, mens du nyder en romantisk middag i en hyggelig landsby-pub, i et aristokratisk palads eller på en herregårdsrestaurant.
I og uden for hovedstaden tilbydes et rent smagseventyr af dygtige kokke, hvis menuer omfatter både lettiske og internationale delikatesser.

Frisk luft og storslået vildmark.
En vandretur og en picnic i en af Letlands nationalparker eller på en af de mange naturstier er en god mulighed for at tilbringe en dejlig stund sammen på tomandshånd i uberørt natur.
Om foråret, når Gauja-dalen er dækket af blomstrende hvide kirsebærblomster, tilbyder Turaida-slottet nogle vidunderlige omgivelser, som garanterer en uforglemmelig oplevelse.

Generationslange traditioner, en malerisk uberørt natur og en kombination af modernitet og fortid – en inspirerende, farverig og personlig rejse gennem Letlands historie.

Letland giver dig oplevelser, der er værd at dele.

 • Begivenheder

  Du finder vigtige kunst- og kulturcentre både i og uden for hovedstaden, Riga. Oplev stemningsfulde koncerter under åben himmel i Spikeru og Kalnciema-kvarteret, og besøg Mark Rothko-museet for moderne kunst i Daugavpils, som har til huse i den restaurerede artilleribygning i Dinaburg-fæstningen og er tilegnet den verdensberømte lettiske kunstner Mark Rhotko. GORS, som er centrum for Letlands kulturelt rige region, Latgale, Cesis-koncertsalen og det nyopførte moderne multifunktionelle koncerthus, Great Amber, i Liepaja tilbyder alle en bred vifte af kulturelle arrangementer af høj kvalitet.

  Udforsk Letland fra en svævebane, og oplev Siguldas smukke natur under det "gyldne efterår", deltag i kulturbegivenheder i vinterhalvåret, eller nyd en aktiv vinterferie, se naturen vågne i foråret, besøg Letlands smukkeste byer, og tag på musikfestivaler om sommeren.

  Oplev en anden side af Riga på Staro Riga-lysfestivalen i november, deltag i fejringen af nationen – militærparaden på "11. novembra krastmala" i Riga, lystændingen ved Rigas slot til minde om ofrene for Første Verdenskrig under Lacplesis Day den 11. november, festen og fyrværkeriet på Republikken Letlands uafhængighedsdag den 18. november eller den internationale isskulpturfestival i februar.

  Traditionelle markeder med værker af lettiske designere/kunsthåndværkere er at finde på domkirkepladsen i Riga – Mikeldiena-høstmarkedet i september, julemarkedet i december og "Ligo!"-markedet i juni. Du kan også gøre et spændende fund på Jarmarka i december, som er en udstilling og et marked med værker af studerende fra det lettiske kunstakademi. I Letland kan du opleve uforglemmelige eventyr året rundt.

 • Arkitektur

  Du kan finde smukke arkitektoniske perler i stort set hvert et hjørne af Letland – fra prægtige kirkebygninger i Latgales opland til de smalle og charmerende gader i Rigas gamle bydel.

  Enorme slotte, herregårde og kirker, som rummer kulturarven fra middelalderen, renæssancen, barokken og andre kunstperioder. Her kan du opleve Letlands historie gennem spændende fortællinger og sagn.

  • Det storslåede Rundale Palads med dets rosenhave og springvand – et af de flotteste eksempler på barok- og rokokoarkitektur i Letland.
  • Cesis-slottet med sine imponerende middelalderlige slotsruiner og parker samt nye herregård – et prægtigt eksempel på det 18. århundredes eklekticisme.
  • Turaida-slottet – et middelalderligt kulturmonument placeret midt i de billedskønne skove.
  • Fæstningen ved Araiši-søen – en af de mest populære arkæologiske seværdigheder i Letland.
  • Riga domkirke – en af de ældste sakrale bygninger i Østersøregionen og den mest storslåede kirke i Letland placeret midt i Rigas gamle bydel.

  Aglona Basilika – et af de mest velkendte hellige steder i verden.

  Letlands hovedstad, Riga, er præget af overraskende mange arkitektoniske stilarter. Tag på en rejse gennem forskellige tidsperioder, og oplev alt fra imponerende bygninger i jugendstil i byen "Klusais centrs" (stille centrum) og forskellige centrale gader i Riga til smukke moderne bygninger som det lettiske nationalbibliotek eller "Lysslottet", som blev opført i 2014 og er det arkitektoniske symbol på åndeligt liv og viden i Letland

  Den autentiske træarkitektur i både Riga – Kalnciema-kvarteret og Kipsala – og de smukke lettiske provinsbyer Kuldiga, Liepaja, Limbaži og Daugavpils leverer spændende nye synsindtryk. Og du kan desuden komme tæt på hverdagslivet på de lettiske bondegårde langt væk fra det hektiske byliv.

 • Scenekunst

  Den lettiske scenekunst har udviklet sig i grænseområdet mellem de vesteuropæiske og russiske kulturtraditioner uden at miste sine særlige kendetegn. Den lettiske scenekunst er kendetegnet ved sin uafladelige professionalisme og vedholdende kærlighed til kunsten.

  Letlands nationalopera og -ballet er et godt eksempel på den lettiske kulturs høje professionalisme og store kreativitet. Letland har både verdensberømte operasolister, såsom Inese Galante, Elina Garanca, Kristine Opolais, og balletkunstnere. Letlands nationalopera og -ballet har ikke blot klassiske operaer og balletter på repertoiret, men også moderne sceneproduktioner, såsom de populære balletter Svanesøen, Romeo og Julie, La Bayadère og Tornerose samt operaer som Figaros bryllup, Madame Butterfly, La Traviata og Trubadur (Il Trovatore).

  Også det lettiske musikliv er inspirerende. De fantastiske koncerter og festivaler som Liepaja International Piano Stars-festivalen i marts, Daugavpils' internationale jazzfestival i april, Rigas og Siguldas operafestivaler i juni, Rigas Ritmi- og Early music-festivalerne i juli, efterårets kammermusikfestival i oktober, Europas største saxofonfestival, Saxophonia, i februar m.fl. er alle internationalt anerkendte. Der findes også mange velbesøgte arrangementer med popmusik rundt om i Letland, såsom den største musikfestival i Baltikum, Positivus (Salacgriva), LMT Summer Sound-festivalen i Liepaja, Saulkrasti jazzfestival og festivalen for alternativ musik, Sound Forest, i Riga.

  Ud over traditionelle koncerter og festivaler er der også mange utraditionelle musikarrangementer på friluftsscener:

  • Den årlige Lake Sounds-koncert – nyd musik ved daggry midt på en sø i den skønne lettiske natur.
  • Nature Concert Hall – det årlige videnskabs-, musik-, poesi- og billedkunstprojekt
  • Friluftskoncerten i Tigulkalns, Talsi
 • Gastronomi

  Nutidens lettiske køkken anvender lokale produkter og eksperimenterer med moderne madlavningsmetoder, som giver de lettiske kokke mulighed for at lege med de typiske smage i det lokale køkken.

  Alle naturens rigdomme tages i brug:

  Om foråret – birkesaft og ahornsirup, rabarber, skovsyre, spirer.

  Om sommeren – svampe, vilde bær og bær fra haven.

  Om efteråret – årstidens grøntsager og vildtkød.

  Om vinteren – rødder og kerner.

  Gastronomi er en lidenskab for letterne – madlavning er en næsten rituel proces, som starter med at sysle i haven og samle svampe og vilde bær i skoven. Efterårshøsten bliver gerne syltet og lavet til marmelade. Traditionelle opskrifter – på hjemmebrygget øl, hjemmelavet ost, surkål, brød og kager – som er inspireret af vores forfædres viden, gives videre fra generation til generation.

  Smagen af det moderne Letland kan nydes på caféer og i restauranter – fra spisesteder i Riga, der indehaves af de bedste lettiske kokke, såsom Vincents, Kalku varti, Valtera restorans, Biblioteka ?1, de tre kokkes restaurant Tam labam bus augt, til udsøgte herregårdsrestauranter, som også udgør spændende rejsedestinationer.

  Dikli-slottet ved Valmiera – en flot nybarokbygning med en 20 hektar stor have.

  Malpils-herregården blot en halv times kørsel fra Riga – et meget smukt eksempel på klassicistisk arkitektur.

  Kukšu-herregården lige uden for Tukums – den eneste herregård af sin slags i Østersøregionen med restaurerede vægmalerier

  Ud over caféer og restauranter kan du også smage på det lettiske køkken under diverse arrangementer – for eksempel den årlige gastronomifestival, som tiltrækker mange turister i september.

 • Museer og udstillinger

  Letland er kendetegnet ved en mangfoldig kulturarv – værdier, som vi er stolte af, værner om og udvikler fra generation til generation. Der findes et museum for stort set alt, hvad der er væsentligt i en lettes tilværelse – brødmuseet i Aglona, mælkemuseet eller Berghof i Sieksate, sølvmuseet i Limbaži, glasmuseet i Livani, sadelmagermuseet i Vaidava, saunamuseet i Seja, cykelmuseet i Saulkrasti, bilmuseet i Riga og Munchausen-museet i Dunte. Museer og mindebygninger, der er tilegnet betydningsfulde lettiske kulturelle eller historiske personligheder, såsom Mark Rothko-museet i Daugavpils, er også et besøg værd

  Du finder det største udvalg af museer og udstillinger i Riga – jugendstil-museet, kunstmuseet Riga Bourse – Letlands vigtigste kunstmuseum i hjertet af Rigas gamle bydel, Arsenals – Rigas største udstillingshal i en toldlagerbygning fra det 19. århundrede, det lettiske krigsmuseum, museet for besættelsen af Letland, museet for Rigas historie og søfart, Letlands nationalhistoriske museum og så videre. Oplev en autentisk, idyllisk atmosfære på friluftsmuseer som Letlands etnografiske frilandsmuseum, frilandsmuseet ved kysten i Ventspils, Jurmala frilandsmuseum, Andrupene-bondegården og det etnografiske hus "Zvanitaji" i Rucava.

  Du får ikke blot mulighed for at betragte den lettiske kultur og historie, men også opleve den i praksis. På flere museer kan du tage aktiv del i forskellige aktiviteter, såsom at arbejde med ler på Arnis Preis' værksted i Saulkrasti eller keramikværkstedet Cepli i Dunte, smage på urtete i "Silkalni" ved Valmiera, snitte træskeer i Ligatne, skabe antik-lignende genstande på Araiši arkæologiske museum mv.

 • Traditioner

  Som modvægt til en stresset hverdag giver traditioner mulighed for at hvile sig, genoprette balancen og hente styrke fra naturen.

  Indsamling af te-urter fra blomstrende enge, rensende saunaritualer, solhvervsfester med forskellige skikke og folkloretraditioner og festligheder med etniske minoriteter, såsom Maslenica, er blot et lille udsnit af de lettiske traditioner. Traditioner giver os mulighed for at leve i harmoni med årstidernes skiften og bruge naturens helbredende kraft.

  Lettiske festtraditioner holdes ikke kun i hævd i familien, men også i forskellige museumsarrangementer på Letlands etnografiske frilandsmuseum, Andrupene-bondegården, det etnografiske hus "Zvanitaji" i Rucava og mange andre steder i Letland.

  • Mikeldiena-høstmessen i efteråret, som afholdes den sidste lørdag i september.
  • Vintersolhvervsfesten, hvor man efter traditionen slæber en brændeknude fra et sted til et andet og derefter sætter ild til den for at skræmme onde ånder væk i december.
  • Påske – forårsjævndøgn, hvor man efter traditionen maler æg med løgskaller, ruller og knækker æg samt gynger og leger i marts/april.
  • Sommersolhvervsfesten Jani – fejringen af årets korteste nat med bål og traditionelle "Ligo"-sange den 23. juni.

  For letterne er livsglæde forbundet med folkemusik, danse, ritualer og lege, der er nedarvet fra generation til generation. Letternes traditioner, identitet og sammenhold kommer særligt til udtryk i den lettiske sang- og dansefestival, som afholdes hvert 5. år og er en af de vigtigste begivenheder i Letlands kultur- og samfundsliv. Den næste sang- og dansefestival afholdes i 2018 i anledning af 100-årsdagen for Letlands uafhængighed.