Sydafrika

Sydafrika

Sydafrika har noget at tilbyde for hele familien

Den verdensberømte nationalpark Kruger Park omfatter næsten to millioner hektar land og rummer 16 forskellige økosystemer. Oplev The Big Five – løve, leopard, elefant, næsehorn og bøffel – på en jeepsafari eller en vandretur. Eller besøg Robben Island, hvor Nelson Mandela, fængselsøens mest berømte fange, har forvandlet en brutal institution til et symbol på menneskets triumf over undertrykkelse og modgang.

Se en hvidhaj i øjnene i Shark Alley uden for Gansbaai-kysten, et af verdens bedste steder at burdykke blandt hvidhajer. I området er der også mulighed for at se imponerende hvaler, mens Kapstaden og Kaphalvøen op til Cape Point er berømt for sin smukke udsigt, sine kendisbesøgte strande, Taffelbjerget og hvalsafari. Her kan man også nyde shopping i verdensklasse, natteliv, mad og vin og en herligt afslappet atmosfære.

Den smukke Garden Route har fået tilnavnet Sydafrikas Paradis. Området byder på spektakulære naturoplevelser og billedskøn udsigt og tiltrækker både eventyrere og friluftselskere. Du kan også gå på opdagelse i Sydafrikas prisbelønnede vine og tage på en hyggelig tur langs nogle af Kaphalvøens vinvandreture, som byder på en perlerække af historiske småbyer og frodige dale. Læs mere

Nordlige Kruger National Park

Kruger National Park

Besøg Pafuri, et af Kruger-parkens fantastiske vildmarksområder.

Kruger National Park handler ikke kun om storvildt. Der findes naturskønne vildmarksområder, hvor du kan opleve unikke skove, fantastiske fugle, spor efter vores tidlige forfædre og det engang helt ukendte område mellem Sydafrika, Mocambique og Zimbabwe, hvor skurkene før i tiden holdt til og krydsede Limpopofloden til fods.

Den nordlige del af Kruger National Park er et område med en unik biologisk mangfoldighed. Det er et af de få steder, hvor eukalyptusskove vokser tæt op ad skove med baobabtræer. Træerne vokser langs bredderne af floderne Limpopo og Luvuvhu – eukalyptustræernes slanke, bleggrønne grene glitrer mellem de massive mørkebrune baobabtræers stammer. Man kan nemt forestille sig, at man befinder sig i et eventyr af Brødrene Grimm, hvor hekse og feer lurer bag hver eneste sten.

Når du bor i Pafuri, en av de private hyttebyer i Kruger-parken, befinder du dig i Makuleke-folkets forfædres land. I samarbejde med Wilderness Safaris fungerer de som tilsynsmænd og værter i det smukke vildmarksområde. Det lokale personale uddannes og opmuntres af erfarne parkvagter og servicepersonale, som kommer fra hele Sydafrika.

Din fugleguide har et trænet øje og kender de forskellige arter lige så godt, som du kender din egen bukselomme. Hvis du leder efter en specifik fugl, kan de lokke den nærmere med dens egen sang, så du kan strege den fra listen. Kronørn, sortstrubet lapøje, korthalet flagermussejler og selvfølgelig den sjældne og eftertragtede Pel's fiskeugle er nogle af de specielle arter, du kan få at se. De fem store – løve, elefant, leopard, næsehorn og bøffel – findes lige i nærheden, og du kan støde på elefanter hvor som helst.

For over en million år siden var det Homo erectus, som levede og gik omkring her. Du kan se håndlavede stenalderøkser og uudgravede fossiler fra dinosaurer.

Crooks Corner, som binder Sydafrika, Mocambique og Zimbabwe sammen, er stedet, hvor skurkene holdt til før i tiden. I vinterperioden, når Limpopo er tørlagt, kunne de nemt løbe fra det ene land til det næste og undgå elefanthjordene, som smører sig ind i mudder langs flodbredderne ligesom Kiplings elefantunge.

Cape Towns smukke strande

Cape Town

Sand, bølger og solnedgange. De smukke strande i Cape Town er en af de ting, der høster store roser i hele verden. Fra de trendy badestrande i Clifton og Camps Bay til de varmere vande i False Bay – hvis du kan lide bølger og sand, skal du nok finde den perfekte strand i Cape Town.

På byens atlanterhavsside er de brede sandstrande, den betagende udsigt og de blændende solnedgange god kompensation for, at havet er isnende koldt. Det er det, som disse strande i Cape Town er kendt for. Vandet er måske nok lidt køligt, men de fire strande i Clifton er nogle af byens mest populære og tiltrækker et mere trendy klientel, som holder af at solbade, spille beachvolley og hænge ud med vennerne.

Den nærliggende Camps Bay er et populært udflugtsmål i weekenderne. Her ligger de trendy spisesteder tæt, og der er som regel sort af mennesker. Lidt længere derfra finder du Llandudno – et paradis for surfere, som er omgivet af nogle af byens dyreste ejendomme – samt Sandy Bay, hvor man ikke engang behøver at have badetøj på.

Det varmere vand i det Indiske Ocean på stranden i False Bay er mere velegnet til en svømmetur. Den mest velkendte af disse badestrande er Muizenberg, hvor victorianske strandhytter i alle regnbuens farver minder os om mere fornemme tider.

Der findes også fine badestrande i det nærliggende Simonstown, som er en af de ældste bosættelser i Kap-provinsen og har stolte søfartstraditioner, hvilket afspejles af de mange søfartsmuseer og monumenter i byen.

Når vinden blæser kraftigt ind mod Cape Towns strande, drager alle til Boulders Beach, som ligger i læ bag store, runde klippeblokke, og hvor en fredet koloni med afrikanske pingviner holder til.

Andre populære strande i Cape Town er Noordhoek Beach, som passer perfekt til lange gåture og er populær blandt surfere og drageflyvere. Kommetjie Beach er et andet populært tilholdssted for surfere, og Blouberg Beach kan bryste sig af sin berømte udsigt over Taffelbjerget på den anden side af bugten.

Robben Island Prison Museum

Robben Island Prison Museum

Robben Islands plads i Sydafrikas konfliktfyldte historie indledes i kolonialismens begyndelse, da den første hollandske nybygger, Jan van Riebeeck, kæmpede mod den lokale Khoikhoi-leder, Autshumato. I dag er fængselsøen en øjenåbner for hele menneskeheden. Fængselsmuseet på Robben Island byder på masser af oplevelser.

Museet på Robben Island fortæller langt mere end bare selve historien: Det har en symbolsk betydning for Sydafrikas indbyggere og deres kulturelle mangfoldighed, men også for resten af verden. Ud over sin bevægende historie, som strækker sig tilbage til midten af 1600-tallet, er det et symbol for retfærdighed, menneskerettigheder og selvopofrelse.

Selvom apartheidmodstanderne blev en del af historien i 1900-tallet, er der kun ganske få, der er klar over, at Robben Islands fængselsmuseums historie som fængsel begyndte for 350 år siden med Autshumato, som var medlem af den nu uddøde befolkningsgruppe Khoikhoi. Den første hollandske nybygger, der kom til Kap-provinsen, Jan van Riebeeck, hyrede Autshumato som tolk i forbindelse med især kreaturhandel, som var det, kolonien levede af. Kulturelle misforståelser førte til, at tolken blev forvist til Robben Island, men han flygtede og er til dato den eneste fange, der har formået at flygte fra øen.

En 3½ times rundvisning på museet på Robben Island indledes ved Mandela Gateway ved V&A Waterfront i Cape Town, hvor du kan se forskellige udstillinger om øen. Efter en halv times færgetur guides de besøgende gennem dette højt sikrede fængsel, i mange tilfælde af en tidligere politisk fange, som selv har siddet indespærret. På en 45 minutter lang bustur rundt på øen forklares dens historie som sindssygehospital, militærbase og koloni for spedalske. Der er også mulighed for at besøge havnen i Murray's Bay og dens muslimske helligdom og museumsbutik.

Ud over øens historie kan man også opleve et spændende plante- og dyreliv, og et af museets mål er at bevare dette. Der findes små antilopeflokke på øen og 132 fuglearter, hvoraf visse er truede.

Museet på Robben Island er opført på Verdensarvslisten og er et nationalklenodie i Sydafrika.

Hajsafari

Shark Alley

Shark Alley er en havkanal ud for kysten i Kap-provinsen og er jagtmark for hajer, deriblandt de store hvidhajer. Adrenalinjunkier, der gerne vil komme helt tæt på hajerne, kan få deres lyst styret på en burdykningsekspedition i kanalen, men de besøgende, som foretrækker at blive på land, kan få lige så imponerende nærbilleder.

Shark Alley er kendt over hele verden som et af de bedste steder at burdykke, hvilket ikke er så overraskende i betragtning af, at en af verdens største bestande af hvidhajer holder til her.

Shark Alley ligger nogle få kilometer fra den lille fiskerby Gansbaai og er en ganske smal kanal mellem Dyer Island og Geyser Rock. Kanalen har fået sit navn efter de 50.000 pelssæler på Dyer Island, eftersom disse pelsklædte pattedyr er en rigtig lækkerbisken for hvidhajen. På grund af disse svømmer flere tusind hajer gennem kanalen i søgen efter deres næste måltid.

Burdykning er helt klart den mest spændende aktivitet. Dykkeren hejses ned i vandet i et sikkert bur og kan opleve hajerne ansigt til ansigt. Dykkerne behøver ikke at have dykkercertifikat for at burdykke, eftersom en del af buret flyder over vandoverfladen.

Besøgende, som foretrækker at opleve hajerne på sikker afstand i båden, går ikke glip af eventyret – rovdyrene ligger lige under overfladen og kommer helt tæt på båden. I højsæsonen mellem juni og september kan tilskuerne på båden også se de store hvidhajer komme op over overfladen. En fascinerende og respektindgydende demonstration af hajernes unikke jagtadfærd.

Garden Route

Garden Route

Garden Route byder på en blanding af moderne golfbaner, urskov, isolerede kunstnersamfund, pensionistenklaver, moderne storcentre, tilflugtssteder i bjergene og solferie. Mange spændende og kreative mennesker har ladet sig fortrylle af denne storslåede kyststrækning og er endt med at blive boende.

Garden Routes største og vigtigste motorvej, N2, strækker sig fra Heidelberg i syd til Storms River Village på grænsen til den østlige Kap-provins og er et højdepunkt for mange rejsende.

Garden Route-vejen er i sig selv utroligt naturskøn, men det er de små sidevejes skjulte hemmeligheder, som er regionens virkelige skatte.

Flere mindre byer som Calitzdorp, Sedgefield, The Wilderness, Knysna og Plettenberg Bay er bestemt et besøg værd.

Et eksempel på et nyt skud på stammen i området er vingården Bramon lige uden for Plettenberg Bay, som er et projekt, der skal føre vinproduktionen til den nye region. Med tiden har skovhuggerklaner, fiskere, kunstnere, forretningsfolk og topchefer fundet hver deres attraktion langs Garden Route i den vestlige Kap-provins.

Garden Route er kendt for sine vidtstrakte såkaldte fynbos-områder, isolerede små bugter og evige feriefornemmelse. Det er desuden nemt at komme hertil fra Cape Town.

Husk endelig at vende blikket mod havet, hvor sydlige rethvaler, pukkelhvaler, øresvin. delfiner og spækhuggere leger langs kysten, især i nærheden af Plettenberg Bay.

Garden Route National Park sammenføjer Tsitsikamma National Parks urskove og vilde kystlinje med Wilderness National Park via en række søer og bevarede fynbos-områder og byder på en fascinerende blanding af økosystemer. Du må heller ikke snyde dig selv for at lytte og kigge efter Knysna-turakoernes hæse skrig og røde vinger.

Vinbehandling – druepeeling

Vinbehandling

Vinbehandling er ekstremt populært på flere kursteder i den vestlige Kap-provins. Hvad siger du for eksempel til at prøve Constantia Uitsigs specialbehandling Les Aromes Du Vin eller Vine Secret Vintage Experience på Mount Nelson Librisa Spa? Lad chardonnay-, pinotage- og merlotinspirerede behandlinger fylde dig med energi.

Vinbehandlingskonceptet er relativt nyt i Sydafrika, men har eksisteret i Europa i mange år.

I bund og grund handler det om at anvende skaller, kerner og stilke fra vindruerne på forskellige måder, for eksempel til ansigts- og kropsbehandlinger, massage og peeling. Druernes antioxidanter er glimrende til afgiftning af krop og hud, samtidig med at polyfenolerne (i druekernerne) bekæmper frie radikaler.

Vinbehandling er indbegrebet af Sydafrika og er kendetegnet ved en ganske særlig kreativitet. Librisa Spa på Mount Nelson Hotel i Cape Town tilbyder en helt speciel helkropsbehandling ved navn Vine Secret Vintage Experience. Den omfatter peeling, kropsindpakning, massage og ansigtsbehandling med druer fra det nærliggende Winelands-område.

Constantia Uitsigs spaafdeling har en behandling, som de kalder Uitsig Les Aromes Du Vin, som kombinerer en oldgammel tradition af vinblanding og aromaterapi. Peelingen udføres med en speciel bark, sukker, kryddernelliker og enebær efterfulgt af en aromaterapimassage med olier, som er særligt udvalgte til at supplere vinens egenskaber. Constantia Uitsigs vinproducenter og spa-afdelingens behandlere har udviklet behandlingen sammen.

Til en sydafrikansk vinbehandling anvendes desuden landets egen pinotagedrue. På Serenite Wellness Centre i Century City og Franschhoek kan du nyde behandlingen Pinotage Embalming Ritual eller prøve pakken Heard it Through the Grapevine, som består af en 60 minutter lang ansigtsbehandling med pinotagedruer, en 60 minutter lang bodyscrub samt kropsbalancering og fodmassage.

Det nyåbnede Sante Winelands Hotel and Wellness Centre på en 160 hektar stor vingård i Drakenstein Valley tilbyder behandlinger som Pinotage and Lime Exfoliation Treatment, Pinotage Elixir hydrobath og Aromavine Detoxifying Pinotage Massage. Her ligger også et femstjernet hotel og restauranten Sommelier.

Så husk at booke en vinbehandling, næste gang du er i den vestlige Kap-provins, og forkæl dig selv med et glas Chardonnay eller to bagefter.